עם מכירות של למעלה ממילארד ורבע שקל בשנה, 32 מיליון בקבוקים, ופעילות של למעלה מ-300 יקבים ברחבי הארץ, פלא שבכל פינת רחוב יש חנות יין?
בואו לחזור בזמן אל שנות השמונים ולעבור על מדפי בקבוקי היין בחנויות השונות. נתחיל בכך שרוב החנויות שמכרו יין היו סופרמרקטים וגם הם לא היו רבים במספר, ורוב הבקבוקים היו תוצרת מקומית של היקבים הגדולים. על האיכות אין מה לדבר.
בשנות התשעים השתפר לאיטו, רשתות יין החלו להופיע, כאשר המובילה היא דרך היין שהכירה לישראלים לא רק יינות תוצרת חו"ל אלא בכלל את תרבות היין , זו שכוללת ערבי טעימות (במקרה של דרך היין מדובר גם על שישי צהריים של טעימות), חגיגות הבו'זאלה, ציוד יין שנמכר לצד בקבוקי יין (מקרר יין, כוסות ייחודיות, פותחנים ועוד).
אך שנות האלפיים היוו את השינוי. צמיחה של למעלה מ- 500 מיליון שקל במכירות , עלייה של שרות אחוזים בכמות היקבים כולל יקבי בוטיק, ועלייה חדה שנתית בכמות היינות שנעשים באופן עצמאי, לא למכירה.
עם הנתונים האלו אנחנו יכולים ללכת לחנויות יין ולהבין מה בדיוק נמצא שם
מה אפשר למצוא בחנויות יין
חנויות יין ישראליות נוהגות לאכלס בתוכן לא רק מגוון של יינות מכל העולם, כולל יינות ממדינות שאינן בהכרח מוכרות כמדינות יין , דוגמא יינות מהגוש הקומוניסטי לשעבר או מאפריקה, ויינות בוטיק ישראלים שנמכרים בתפוצה נמוכה, אלא גם משקאות חריפים אחרים שגם כאן אפשר למצוא תגליות ממדינות שונות ומשקאות (בעיקר בירות) בוטיק.
לצד המשקאות ניתן למצוא גם אביזרי יין שונים. תחום זה צובר תאוצה בזכות העובדה שמכירות היין עלו באחוזים מדהימים. הסיבה היא, שהישראלים למדו לא רק לשתות אלא גם לשמור על היין. חשוב להם שהיין יהיה גם מתוצרת איכותית וגם לתפעל אותו נכון שאיכותו תישמר לאורך זמן. לכן אפשר למצוא פותחנים איכותיים, מקררי יין, מעמדי יין, מעמדי בוטלרו (מעמדים עיצוביים ליינות), מערכות מזיגה ליין ואפילו ספרי יין.
מלבד אביזרי יין שונים אפשר למצוא בחנויות יין, גם אירועי יין לחובבי התחום. מדובר על ערבי טעימות, ערבים עם יינים מקצועיים שמרצים על יין, אירועים של יקבים שונים (מן הסתם מדובר באירועי שיווק וקידום מכירות) וכן הרצאות אודות יקבים בישראל ובעולם. ישנן חנויות שאף עורכות סדנאות שלמות אודות יין והכנתו.
חנויות יין מובילות בישראל